dissabte, 19 de gener del 2013

Què és una Consulta de Color per a Interiors i Arquitectura.


Una de les facetes en què m'he format per a millorar com a dissenyadora d'interiors és la del Color Consulting. I què és això?direu, potser...

Una Consulta de Color consisteix a assessorar per a triar correctamente les paletes de colors a utilitzar en un projectes, que podria anar des del disseny de producte als tèxtils i al camp de la moda, entre d'altres. A mi m'interessen tots els terrenys, però el meu és el disseny d'interiors i també el color arquitectònic, tant en interiors com per a exteriors.


Això pot incloure des d'una senzilla intervenció mitjançant la pintura (la manera més econòmica i amb un resultat immediat y evident per canviar un interior o una façana)fins a coordinar la paleta de colors de tot un interior, amb l'elecció de materials diversos per a que harmonitzin entre sí. Això pot afectar pintura, paviments, mobiliari, tèxtils, elements decoratius etc.

Triar i coordinar colors es fa d'acord amb les preferències del client, cal fer-ho amb harmonia i no és una tasca senzilla. Els exemples següents mostren els resultats que produèixen diferents combinacions de colors, per mitjà de petites escenografies que, sobre el fons gris, revelen el poder del color.


Els colors mantenen unes relacions entre ells d'acord amb la seva situació al cercle cromàtic, i es poden crear harmonies segons unes formes estudiades. 


D'altra banda, es poden crear diferents menes d'ambients: per a uns, uns tons determinats; per a d'altres, vetllarem que el grau cromàtic de tots els tons emprats sigui semblant. I en altres casos mirarem que siguin variats, per evitar l'avorriment visual. I no oblidem la importància de la llum, natural i artificial. I que cal provar els colors amb mostres, que s'observaran durante alguns dies i en hores diferents, mostres que mai no es faran  sobre els murs... per a evitar-nos sorprees desagradables quan vegem l'efecte del color sec.Com a mostra us exposo uns exemples d'una Consulta de Color realitzada per la Color Consultant Jean Molesworth Kee, australiana afincada als USA, concretament en un edifici històric, on s'han respectat els elements arquitectònics preexistents, tractats amb molta cura. Las fotografies de l'abans i el després parlen per elles mateixes:

Abans,

Després,

Abans,

Després,

Aquests són alguns dels molts aspectes que cal observar en triar els colors d'un interior. Per això, per la complexitat de la tasca, i per a evitar errors desagradables i costosos -com descobrir que aquell color que al catàleg semblava meravellós, en comptes de realçar el nostre interior l'apaga- es bo acudir a un/una interiorista,  i si és especialista en color, o Color Consultant, millor. 

Però aquest especialista també us pot ajudar a escollir els colors per al vostre exterior, on s'hi poden fer autèntiques  meravelles. La meva opinió personal és que a casa nostra no es juga gaire amb els colors exteriors, i que una mica més de color no ens faria mal. Potser sigui pel clima i la situació geogràfica (amb menys hores de llum solar), però certament al Nod d'Europa i als USA i a Canadà es pinten les façanes de les cases -i els interiors- amb molt més atrevimient que aquí. Vegeu les imatges següents de la ciutat de Dresden:


Heus ací un exemple d'aplicació del color en edificis històrics, on els colors harmonitzen entre ellos per proximitat i es destaquen els detalls amb colors de l'arc complementari. Això és aplicable a qualsevol edifici i permet crear uns entorns arquitectònics més rics, tant si busquen la fusió amb l'entorn com si busquen un contrast harmònic.

Personalment, m'encanten algunes de les intervencions publicades al seu blog per l'esmentada Jean Molesworth Kee. Als USA la tipologia de les vivendes, que combinen obra vista i sovint fusta  exclusivamente, ha afavorit la importància que s'atorga al color.I els propietaris no dubten ni un momento a sol·licitar el servei d'un/una Color Consultant. Ni escatimen en el pressupost per a dur a terme el projecte.






Espero que aquesta introducció a la Consulta de Color us hagi sigut interessant i us aclareixi com us pot ajudar un professional en un tema tan importante com és el disseny de la vuestra vivenda en tots els seus aspectos.

Isabel de Yzaguirre,
La Colorista®.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada